Atraktiv.ro - Atractiv pentru tine, promotiile lunii martie
Utilizator neautentificat   | Acces cont   |    vezi coşul (gol)
CAUTA

Categorii produse

PRODUCATORI
COENZIMA Q10

Coenzima Q10 este un compus asemanator vitaminelor, care se gaseste in majoritatea organismelor aerobe, de la bacteria la mamifere. A fost identificata in 1940, iar in 1957, in Statele Unite, dr. F. Crane a izolat-o cu success din mitocondriile cordului de vaca. In 1958 a fost determinate structura sa chimica exacta, mai tarziu fiind sintetizata artificial prin fermentatie. A inceput sa fie utilizata clinic in Japonia, in 1960, la acea data doar pentru tratarea problemelor circulatorii. Datorita rezultatelor promitatoare, in anii ’70 oamenii de stiinta au inceput sa studieze proprietatile coenzimei Q10, probleme cauzate de deficient acestei substante, precum si efectele sale benefice in alte domenii. In 1978, dr. Peter Mitchell a primit premiul Nobel pentru studiile sale privind rolul coenzimei Q10 in mecanismul de producere a energiei celulare.
Din punct de vedere chimic, ubiquinonele sunt compuse din doua unitati: benzoquinona si terpenoidul. CoQ10 se absoarbe lent in urma ingerarii. Absorbtia acesteia care are loc cu ajutorul asa-numitilor chilomicroni, este descompusa in ficat, iar apoi se leaga de colesterolul VLDL (lipoproteine de densitate foarte scazuta). Atinge concentratia maxima in sange la 5-4 ore dupa ingerare. Perioada de injumatatire este de 34 ore, excretia se face in principal prin bila. Se gaseste in concentratii ridicate in organele care au un necesar crescut de energie, de ex. inima, rinichii si pancreasul. Este interesant de observat ca aceasta are o concentratie scazuta in celulele miocardului la pacientii care au suferit un infarct.

CoQ10 joaca un rol deosebit intr-o serie de procese fiziologice. Aceasta coenzima ocupa un loc important in lantul respirator, prin transportul interenzimatic al electronilor, acest process fiind sursa de energie a celulelor. Trebuie observat ca CoQ10 este nu doar un stimulant, ci si o substanta sintetizata in fiecare celula a organismului, indispensabila pentru procesele producatoare de energie la nivel celular.

CoQ10 ajuta la cresterea capacitatii de efort si a energiei corporale; pe langa aceasta, multi dintre cei care o consuma au observant imbunatatirea starii generale. Efectul sau de stabilizare a membrane celulare merita, de asemenea, mentionat, si nu trebuie sa uitam una din cele mai importante calitati ale sale:este un excelent antioxidant, ajutand la blocarea proceselor oxidative nocive din organism si la neutralizarea radicalilor liberi.

Odata cu inaintarea in varsta, productia de CoQ10 “endogena” a organismului incepe sa scada. Acesta coenzima este extrasa si din alimentele pe care le consumam zilnic. In afara de alimente putem consuma si o serie de suplimente alimentare care contin CoQ10 in cantitati ridicate. Aceasta substanta este deosebit de importanta in situatiile in care avem nevoie de un nivel foarte ridicat de energie (stress, efort fizic/mental intens) sau in cazul in care cantitatea obtinuta prin alimentatie nu este suficienta (de ex. la persoanele in varsta, in cazul curelor de slabire sau al posturilor).


Continutul de CoQ10 al alimentelor:
Aliment………………………...........Coenzima Q10[mg/100g]
Cartofi…………………………………………….….........0,1
Peste…………………………………………………0,55-6,4
Carne…………………………………………………..2,1-4,1
Ardei verde………………………………………………..0,33
Branza……………………………………………………..0,21
Fasole……………………………………………………...1,71
Lapte de vaca……………………………………………....0,04
Oua………………………………………………………...0,37
NOUTATI

cantar masa corporala
Calculator Indice Masa Corporala

Dreptul de autor © Auto Accesorii Srl. Toate Drepturile Rezervate.

BLOG - Facut in casa

Viziteaza magazinul Atraktiv.ro pe ShopMania