Atraktiv.ro - Atractiv pentru tine, promotiile lunii martie
Utilizator neautentificat   | Acces cont   |    vezi coşul (gol)
CAUTA

Categorii produse

PRODUCATORI
GONOREEA - BLENORAGIA


Gonoreea este o boala cu transmitere sexuala. Este o infectie bacteriana a uretrei masculine si a uretrei feminine, colului uterin sau ambelor la femeie. Gonoreea poate afecta rectul, anusul, gatul sau organele pelvine si rar conjunctiva (membrana ce captuseste pleoapa si suprafata ochiului).

Multi oameni numesc gonoreea si blenoragie.
Riscul de a face boala este mai mare la femei decat la barbati.
Gonoreea este cauzata de bacteria Neisseria gonoree.
Gonoreea se ia in timpul unui act sexual (vaginal, anal, oral) cu un partener infectat. O femeie insarcinata poate transmite boala la copil in timpul nasterii.
Gonoreea poate fi transmisa in orice moment de catre o persoana infectata cu Neisseria gonoree, indiferent daca acea persoana are sau nu simptome. O persoana bolnava este contagioasa pana la efecturea tratamentului.
Daca o persoana a avut gonoree nu este protejata impotriva unei viitoare infectii. O expunere noua la gonoree duce la reinfectare chiar daca inainte s-a urmat tratament si boala a fost vindecata.

Factori de risc
- parteneri multipli (sex cu mai mult de un partener in anul trecut)
- un partener cu risc (partener care a avut relatii sexuale cu altii sau cu parteneri infectati)
- contact sexual neprotejat
- un barbat care are contact sexual neprotejat cu alt barbat
- inceperea vietii sexuale mai devreme de 18 ani
- orice copil cu gonoree trebuie consultat de medic pentru a determina cauza infectarii si pentru a descoperi un eventual abuz.

Simptome
Aproape jumatate din oamenii bolnavi nu au simptome. Perioada de incubatie (timpul scurs de la infectare pana la aparitia simptomelor) este de 2 pana la 5 zile, dar exista situatii cand simptomele nu apar nici dupa 30 zile.
Gonoreea poate sa dea simptome doar atunci cand s-a extins in alte regiuni ale corpului.

Simptome la femei
La femei simptomele initiale sunt usoare si pot fi confundate cu o infectie a vezicii urinare sau a vaginului. Simptomele pot include:
- urinari frecvente si dureroase
- prurit (mancarime) anal, dureri, sangerari, incontinenta
- scurgeri vaginale anormale
- sangerari vaginale anormale, in timpul sau dupa contact sexual si intre menstruatii
- prurit genital
- ciclu menstrual neregulat
- dureri pelvine
- febra si astenie (stare generala de oboseala)
- glandele Bartolini inflamate si dureroase (glande situate la intrarea in vagin)
- act sexual dureros
- dureri de gat (rar)
- conjunctivita (ochii rosii), rar.

Simptome la barbati
La barbati, simptomele sunt mai serioase, acestia mergand la medic pentru tratament inainte sa apara complicatii. Exista barbati care nu au sau au simptome usoare, acestia transmitand boala involuntar. Simptomele pot include:
- secretii peniene (clare sau cu aspect de lapte la inceput, apoi devin galbene, cremoase si excesive, cateodata cu sange)
- prurit (mancarime) anal, dureri, sangerari, incontinenta
- dureri de gat (rar)
- conjunctivita (ochii rosii), rar.

Simptomele gonoreei care s-a raspandit in alte parti decat organele genitale (infectie gonococica diseminata) include:
- eruptii
- dureri articulare (artrita)
- tendoane inflamate.

Consult de specialitate
Gonoreea nu cauzeaza probleme pe termen lung daca este tratata la timp, inainte sa apara complicatiile.
Consultul de specialitate trebuie sa se faca imediat, daca sunt prezente simptome de tipul:

La femei:
- durere severa, brusca in regiunea pelvina
- durere pelvina asociata cu sangerari vaginale sau secretii si febra (38 grade sau mai mare)
- urinari dureroase, frecvente sau imposibilitatea urinarii si febra (38 grade sau mai mare).

La barbati:
- secretii peniene si febra (38 grade sau mai mare)
- urinari dureroase, frecvente sau imposibilitatea urinarii si febra (38 grade sau mai mare)
- durere, inflamare, sensibilitate a scrotului si febra (38 grade sau mai mare).
Medicul trebuie intrebat daca este nevoie de o evaluare in urmatoarele situatii:

La femei:
- secretii vaginale galbui, dense sau urat mirositoare
- sangerari intre menstruatii care apar de mai multe ori , ciclurile menstruale fiind neregulate
- contact sexual dureros
- sangerari dupa un contact sexual
- eruptii, basici, umflaturi dureri in sau in jurul ariei genitale sau anale
- arsuri, dureri, prurit la urinare sau urinari frecvente care dureaza mai mult de 24 ore
- dureri pelvine sau abdominale care nu au o cauza aparenta precum diaree sau crampe menstruale
- conjunctivita

La barbati:
- eruptii, basici, umflaturi dureri in sau in jurul ariei genitale sau anale
- arsuri, dureri, prurit la urinare sau urinari frecvente care dureaza mai mult de 24 ore
- expunere la o boala cu transmitere sexuala
- secretii peniene anormale
- conjunctivita.
Consultul trebuie facut atunci cand o persoana are contact sexual neprotejat cu cineva care are sau este suspecta de a avea o boala cu transmitere sexuala.
Este perioada de timp in care pacientul si medicul monitorizeaza simptomele fara tratament. Expectativa nu este recomandata in cazul gonoreei. Tratata la timp nu produce probleme pe termen lung dar, netratata, duce la complicatii. Evitarea contactului sexual pana la examinarea de catre medic este obigatorie pentru a nu se infecta si alte persoane. Daca o persoana a fost expusa, acea persoana impreuna cu partenerul trebuie sa urmeze tratament chiar daca nu au simptome. Partenerii cu care s-au intretinut relatii sexuale in ultimele 60 zile de cand au aparut simptomele sau s-a confirmat diagnosticul trebuie anuntati. Daca acest lucru nu poate fi facut de catre persoana in cauza se poate apela la departamente specializate din cadrul spitalelor acestea ocupandu-se de acest proces.
Punerea diagnosticului implica cunoasterea antecedentelor si o examinare a pacientului. Intrebarile ce pot fi puse de catre medic se refera la boala cu transmitere sexuala la care pacientul s-a expus, la partener, la simptome (descrierea eventualelor secretii, dureri genitale sau in alta regiune, simptome urinare, dureri abdominale sau pelvine), la metode de contraceptie. De asemenea doctorul trebuie sa stie de existenta unui partener cu risc mare de boli cu transmitere sexuala, de antecedentele patologice.
Dupa aceste informatii se trece la examinarea pacientului:
- femeile sunt supuse la examen ginecologic
- barbatii sunt examinati genital pentru semne de uretrita sau epididimita.

Testele specifice pentru gonoree se fac pentru detectarea sau confirmarea gonoreei. Medicul ia o proba de secretie sau urina si o testeaza pentru Neisseria gonoree. Rezultatele testelor sunt gata in cateva zile. Alte boli cu transmitere sexuala pot fi prezente alaturi de gonoree. Medicul recomanda teste pentru:
- Clamidya, o infectie bacteriana a uretrei masculine si a uretrei, colului uterin sau organelor reproducatoare feminine. Aproximativ 40% din persoanele care au gonoree au si clamidya
- sifilis, infectie bacteriana al carui simptom este sancrul (cordon nedureros) la nivelul organelor genitale
- hepatita B. Aceasta provoaca inflamatie la nivelul ficatului.
- virusul imunodeficientei umane (HIV) este un virus care ataca sistemul imun, determinand scaderea capacitatii organismului de a lupta contra unor infectii sau boli.

Tratament

Tratament - generalitati
Daca se aplica tratamentul in faza initiala a bolii, inainte de aparitia complicatiilor, gonoreea nu cauzeaza probleme de durata. Netratata, insa, gonoreea poate duce la aparitia multor complicatii.

Tratament initial
Se realizeaza cu antibiotice. Acest tratament este recomandat in urmatoarele cazuri:
- oameni cu teste pozitive pentru gonoree
- parteneri sexuali in ultimele 60 de zile ai unor bolnavi de gonoree, chiar daca nu exista simptome sau s-a folosit sau nu prezervativ
- nou-nascuti ai femeilor bolnave de gonoree
Daca unul din partenerii unui cuplu infectat de gonoree se trateaza iar celalalt nu, exista posibilitatea de reaparitie a bolii in acel cuplu. Pentru a se preveni reaparitia bolii, trebuie folosit prezervativul si tratat si partenerul.

Tratament in cazul agravarii bolii
Unele tulpini de gonoree au devenit rezistente la actiunea antibioticelor, printre acestea aflandu-se penicilina, tetraciclina si sulfamidele. Cand bacteria devine rezistenta, antibioticele nu mai pot omora acea bacterie.
In unele tari, multe tulpini de gonoree au devenit rezistente si la quinolone. Pentru cei infectati cu gonoree in aceste zone s-au dezvoltat noi scheme de tratament. Astfel este recomandata folosirea de ceftriaxona si spectinomicina in defavoarea quinolonelor de genul ciprofloxacinei, levofloxacinei sau ofloxacinei.
Daca apare rezistenta la un tip de antibiotic se va incerca folosirea altui antibiotic pentru tratamentul infectiei. Daca dupa terminarea unui tratament, inca persista simptomele, este nevoie de retestarea prin cultura a gonoreei, pentru a se determina daca e vorba de rezistenta la antibioticul folosit.

Unii oameni care prezinta infectie cu gonoree, au de asemenea si infectie cu chlamidya. De aceea in tratament trebuie introduse antibiotice care au si actiune pe chlamidya.
Reinfectia poate sa apara. Simptomele care nu se remit dupa tratament pot fi cauzate de o reinfectie cu gonoree sau de tratament ineficient, in special daca s-a realizat un contact sexual cu o persoana dintr-o zona de risc crescut de rezistenta la antibiotice. Pentru a se preveni reinfectia e nevoie de evaluarea si tratarea concomitenta a partenerului. Pentru tratamentul reinfectiei se vor folosi antibiotice.
Boala inflamatorie pelvina (BIP), este o complicatie serioasa a gonoreei putand duce la infertilitate si in cazuri mai rare la moarte. Pentru prevenire BIP e nevoie de tratamentul imediat al gonoreei.
Tratamentul infectiei gonococice diseminate (IGD) necesita de obicei spitalizare si tratament antibiotic administrat intravenos (i.v.) sau intramuscular (i.m.).

Tratament ambulator (la domiciliu)
Se realizeaza cu antibiotice, care in mod normal duc la tratarea totala a infectiei. Daca s-a stabilit diagnosticul de gonoree trebuie:
- sa se administreze pe intreaga perioada prescrisa de medic. Daca se sare peste administrarea unor doze sau nu se realizeaza tratamentul pe intreaga perioada, s-ar putea ca boala sa nu remita.
- evitarea contactului sexual pe perioada tratamentului. Daca tratamentul consta intr-o sindura doza medicamentoasa, se asteapta timp de 7 zile dupa administrarea dozei inainte de inceperea relatiilor sexuale
- partenerul trebuie sa cunoasca faptul ca trebuie sa urmeze tratament chiar si in lipsa aparitiei simptomelor. Infectia se poate raspandi si daca nu sunt prezente simptomele
- trebuie consultat medicul daca simptomele reapar dupa incetarea tratamentului sau daca apar simptome noi. Se poate sa fie nevoie de schimbarea antibioticului sau de reevaluare.
Odata ce a aflat ca are gonoree, un om poate simti repulsie pentru propria persoana sau fata de actul sexual. Discutia cu un psiholog sau alaturarea unui grup de discutii format din oameni cu BTS, poate fi de ajutor.

Optiuni de medicamente
Daca se urmeaza tratamentul antibiotic indicat, gonoreea este curabila. Daca tratamentul antibiotic nu se administreaza corect, atunci infectia nu se va remite. Tratamentul precoce, de asemenea, previne diseminarea infectiei sau a complicatiilor de genul bolii inflamatorii pelvine (BIP).
Evitarea contactului sexual pe perioada tratamentului. Daca tratamentul consta intr-o sindura doza medicamentoasa, se asteapta timp de 7 zile dupa administrarea dozei inainte de inceperea relatiilor sexuale.

Exemple de antibiotice
- ceftriaxona (Ceftriaxon)
- ciprofloxacina (Ciprinol)
- ofloxacina (Zanocin)
- spectinomicina (Kirin).
Toate aceste medicamente sunt indicate femeilor care nu sunt insarcinate si barbatilor. Femeilor insarcinate le sunt indicate ceftriaxona si posibil spectinomicina. Ceftriaxona se recomanda sugarilor.
Toate antibioticele au ca efect uciderea gonococilor.

Indicatii

- oamenilor cu teste pozitive la gonoree
- partenerilor sexuali in ultimele 60 de zile ai unor bolnavi de gonoree, chiar daca nu exista simptome
- nou-nascutilor ai femeilor cu gonoree in momentul delivrentei
- tratamentul infectiei gonococice diseminate (IGD) necesita de obicei spitalizare si tratament antibiotic administrat intravenos (i.v.) sau intramuscular (i.m.)

Evaluarea tratamentului
Daca se urmeaza tratamentul antibiotic indicat, gonoreea este curabila. Daca tratamentul antibiotic nu se administreaza corect, atunci infectia nu se va remite.
Antibioticele recomandate pentru tratamentul infectiei cervicale, uretrale sau rectale.
Urmatoarele medicamente sunt recomandate in cazul adultilor sau copiilor cu greutate mai mare de 45 kg.

Doza Durata tratamentului
Ceftriaxona 125 mg IM Doza unica
Ciprofloxacin 500 mg oral Doza unica
Ofloxacina 400 mg oral Doza unica
Unii pacienti pot avea concomitent cu gonoreea si infectie cu clamidya
Medicamentele aditionate in caz de infectie concomitenta cu clamidia Durata tratamentului
Azitromycin 1 g oral Doza unica
Doxycycline 100 mg oral de doua ori pe zi 7 zile
Spectinomicina 2 g, in doza unica IM, este o alternativa pentru persoanele care sunt alergice la celalosporine si quinolone. Spectinomicina nu este recomandata la infectia gonococica a gatului.
Antibiotice recomandate in cazul intretinerii relatiilor homosexuale
La aceste persoane s-a observat in ultima vreme aparitia rezistentei la quinolone. Pentru acestia sunt recomandate ceftriaxona 125 mg IM sau spectinomicina 2g IM ca si alternativa.
Antibioticele recomandate in cazul infectiei gatului
Doza Durata tratamentului
Ceftriaxona 125 mg IM Doza unica
Ciprofloxacin 500 mg oral Doza unica
Medicamentele aditionate in cazul coinfectiei cu chlamidya Durata tratamentului
Azithromycin 1 g oral Doza unica
Doxycyclina 100 mg oral de 2 ori pe zi 7 zile
Antibiotice recomandate in cazul infectiei conjuctivei
Ceftriaxona 1g IM in doza unica.
Antibiotice administrate in cazul coinfectiei gonocice si clamidyana la femeile insarcinate
Eritromicina si amoxicilina sunt amandoua eficace, cu toate ca la femeile insarcinate pot aparea cateva efecte secundare la administrarea amoxicilinei.
Se poate folosi si azytromicina. In cazul infectiei si cu HIV, se vor administra medicamentele prezente in tabele.
Nou-nascutii si sugarii sunt tratati cu ceftriaxona sau cefotaxima intravenos sau intramuscular.

Efecte secundare
Cele mai comune efecte adverse sunt greturile si varsaturile. Femeile insarcinate, copiii si sugarii nu pot fi tratati cu ofloxacina si alte medicamente de tipul "-floxacin".
De retinut!
Unele tulpini de gonococ nu pot fi ucise de cateva tipuri de antibiotice. Daca exista aceasta rezistenta, medicul va prescrie alt medicament pentru tratamentul infectiei. Daca dupa terminarea tratamentului simptomele nu au remis, e nevoie de retestare si de confirmarea rezistentei la antibiotice.
Medicul trebuie consultat daca simptomele continua sa persiste dupa 3-4 saptamani de tratament. Ar putea fi nevoie de internare in spital si administrare de medicamente intravenoasa in cazul femeilor cu boala inflamatorie pelvina si barbati cu epididimita.

Tratamentul chirurgical
Se poate folosi daca apar complicatii ale infectiei gonococice, ca si abcesul. In acest caz va fi nevoie de drenarea si excizia chirurgicala a abcesului.
In acest moment nu se cunosc tratamente alternative pentru gonoree.
Tratata timpuriu gonoreea nu cauzeaza probleme pe termen lung. Lasata netratata, gonoreea duce la complicatii serioase.

Complicatii la femei

Femeile bolnave pot dezvolta complicatii ale sistemului reproducator in lipsa tratamentului:
- boala inflamatorie pelvina. Riscul de infertilitate creste la fiecare episod al bolii
- abces ovarian sau tubo-ovarian
- inflamatii ale glandelor Bartolini
- sarcina ectopica
- durere cronica pelvina
- infertilitate
- sindrom Fitz-Hugh-Curtis (rar).

Complicatii la femei gravide
Probleme legate de gonoreea netratata la femei gravide includ:
- posibilitatea pierderii sarcinii
- nastere prematura. Femeile pot lua medicamente pentru prevenirea nasterii premature dar trebuie spitalizate
- ruptura prematura de membrane, apare inaintea inceperii contractiilor travaliului. Sacul amniotic se rupe si lichidul amniotic tasneste sau mai putin comun, se scurge lent
- nastere prematura. Un copil prematur este cu risc pentru probleme de sanatate
- infectii ale endometrului (stratul ce captuseste uterul)
O femeie cu gonoree poate infecta copilul in timpul nasterii. Femeile cu gonoree netratata si copil infectat la nastere mai mult ca sigur dezvota complicatii pe termen lung.

Complicatii la nou-nascuti
- conjunctivita. Majoritatea nounascutilor cu gonoree au conjunctivita
- infectie diseminata prin sange (sepsis)
- inflamatii ale articulatiilor (artrita)
- infectii ale scalpului pe locul dispozitivului de monitorizare fetala
- infectiile lichidului si tesuturilor din jurul creierului si maduvei spinarii (meningita).

Complicatii la barbati
Barbatii cu gonoree netratata pot dezvolta:
- infectii ale uretrei (uretrita)
- epididimita, o inflamatie si infectie a epididimului (un tub lung, infasurat strans care se gaseste inspatele fiecarui testicul si care colecteaza sperma)
- inflamatia prostatei
- infertilitate.

Complicatii ale gonoreei netratate in alte parti ale organismului

Complicatiile infectiei gonococice diseminate includ:
- febra
- infectii diseminate prin sange (sepsis)
- inflamatia articulatiilor (artrita). Frecvent afecteaza genunchii si mainile
- infectia si inflamarea valvelor si camerelor inimii (endocardita)
- infectiile lichidului si tesuturilor din jurul creierului si maduvei spinarii (meningita).
Deoarece femeile nu au simptome timpurii ele nu cauta tratament si astfel creste riscul complicatiilor, gonoreea aparand in diferite parti ale organismului.
Daca o persoana a avut gonoree nu este protejata impotriva unei viitoare infectii. O expunere noua la gonoree duce la reinfectare chiar daca inainte s-a urmat tratament si boala a fost vindecata.

Profilaxie
Se pot lua masuri de reducere a riscului de infectie gonococica sau a altor boli cu transmitere sexuala (BTS). De asemenea se poate reduce riscul transmiterii gonoreei la partenerul sexual.
- practicarea sexului protejat. Prevenirea aparitiei unei BTS este mai facila decat tratarea ei odata aparuta. Trebuie discutat cu partenerul despre BTS inaintea inceperii unei relatii sexuale. Trebuie aflat daca el sau ea are un risc crescut de BTS. A nu se uita faptul ca boala poate exista si daca nu exista simptome. Unele dintre BTS, ca si SIDA, pot evolua in decurs de 6 luni pana sa apara semne de infectie in sange. Intretinerea unui act sexual este un act de responsabilitate. De aceea se evita relatiile sexuale in cazul unei BTS sau in timpul tratamentului pentru o BTS. Se evita relatiile sexuale cu cineva care este suferind de o BTS sau ar putea sa fi fost expus la o BTS. Nu este indicata intretinerea de relatii sexuale cu mai multi parteneri in acelasi moment, deoarece creste riscul aparitiei BTS. Daca s-a practicat sex in grup in ultimii ani sau relatii de gen homosexual, trebuie realizat screeningul pentru gonoree sau alta BTS, chiar daca nu exista simptome
- folosirea prezervativului. Acesta reduce riscul de aparitie a unei BTS in special a gonoreei, infectiei cu clamidya si HIV. Prezervativele trebuie puse inainte de inceperea contactului sexual. In cazul schimbarii partenerului trebuie folosit prezervativul la fiecare contact sexual, pana cand se stie cu certitudine ca noul partener nu are BTS. Se pot folosi atat prezervative pentru femei cat si pentru barbati. Chiar daca femeile folosesc si alte metode de contraceptie, se poate folosi prezervativul pentru prevenirea aparitiei unei BTS. Prezervativele feminine se folosesc atunci cand partenerul nu foloseste prezervativ.
NOUTATI

cantar masa corporala
Calculator Indice Masa Corporala

Dreptul de autor © Auto Accesorii Srl. Toate Drepturile Rezervate.

BLOG - Facut in casa

Viziteaza magazinul Atraktiv.ro pe ShopMania