Atraktiv.ro - Atractiv pentru tine, promotiile lunii martie
Utilizator neautentificat   | Acces cont   |    vezi coşul (gol)
CAUTA

Categorii produse

PRODUCATORI
SARCINA EXTRAUTERINA (ECTOPICA)

In mod normal, la inceputul sarcinii, oul fertilizat calatoreste din trompa uterina catre uter, unde se implanteaza si creste. In aproximativ 2% din sarcini, oul fertilizat (zigotul), se implanteaza pe o suprafata din afara uterului determinand astfel dezvoltarea unei sarcini ectopice (cunoscuta si sub numele de sarcina extrauterina sau sarcina tubara).
Aproape toate sarcinile extrauterine se dezvolta intr-una din trompele uterine dar se mai pot localiza si la nivelul ovarului, cervixului (partea inferioara a uterului) sau in interiorul abdomenului. O sarcina extrauterina nu poate sustine fetusul in viata foarte mult timp. Daca este lasata netratata, sarcina ectopica tubara poate determina ruptura trompei uterine si hemoragie masiva, complicatii ce pun in pericol viata gravidei. De aceea, in cazul unei sarcini extrauterine diagnosticate, care nu determina prin ea insasi avort spontan, este necesara intreruperea acesteia, fie prin metode medicale ce opresc dezvoltarea sarcinii, fie prin metode chirurgicale ce inlatura mecanic zigotul implantat anormal.
Cel mai important risc asociat cu sarcina extrauterina este deteriorarea fertilitatii. Sarcina ectopica poate distruge una din trompele uterine, reducand astfel sansele unei viitoare conceptii si crescand riscul aparitiei in viitor a unei noi sarcini extrauterine.
Prin dezvoltarea sa, sarcina extrauterina pune in pericol viata gravidei. Desi decesul din aceasta cauza este rar, sarcina extrauterina reprezinta principalul motiv al deceselor survenite in primul trimestru de sarcina. O ruptura a sarcinii extrauterine necesita tratament chirurgical de urgenta.

Simptome

Initial, sarcina extrauterina nu se poate deosebi pe baza simptomelor de o sarcina normala. O femeie cu sarcina extrauterina prezinta precoce aceleasi simptome ca si intr-o sarcina normala: absenta menstruatiei, sani sensibili la palpare, oboseala, greata, mictiuni frecvente (urineaza des).
Pe masura ce sarcina extrauterina progreseaza pot aparea si alte simptome cum ar fi:
- durere abdominala sau pelvina (de obicei la 6-8 saptamani de la absenta menstruatiei); durerea se poate intensifica cand gravida se misca sau se incordeaza
- sangerare vaginala usoara sau abundenta
- durere in timpul actului sexual sau in timpul examinarii pelvine
- semne de soc - ameteala, senzatie de lesin sau chiar lesin (sincopa) cauzate de o hemoragie interna
- durere la nivelul umerilor determinata de hemoragia intraabdominala subdiafragmatica. Sangele irita diafragmul (principalul muschi respirator) si aceasta iritatie este resimtita ca durere la nivelul umerilor
- simptomele avortului spontan care sunt adesea asemanatoare cu semnele precoce de sarcina

Complicatii

Sarcina extrauterina poate determina distrugerea trompei uterine la nivelul careia se dezvolta ceea ce inseamna ca va fi mai dificil pentru femeia afectata sa aiba o noua sarcina.
Sarcinile ectopice sunt descoperite, de obicei, destul de precoce pentru a preveni complicatiile ce ameninta viata gravidei, cum ar fi hemoragiile severe. O sarcina ectopica rupta necesita tratament chirurgical de urgenta pentru a preveni hemoragia masiva intraabdominala. Trompa uterina afectata este inlaturata partial sau in intregime.

Consult de specialitate
Gravida trebuie sa fie atenta la toate simptomele care pot indica o sarcina ectopica, in special daca prezinta factori de risc.
In cazul unei hemoragii vaginale sau unei dureri severe intraabdominale (chiar in absenta unui test de sarcina pozitiv), trebuie apelat imediat la ajutorul doctorului. Pana la sosirea medicului, femeia trebuie sa se odihneasca cat mai mult, sa evite activitatile extenuante fizic, pana cand simptomele vor fi evaluate de catre un specialist.
Daca durerea intraabdominala este de intensitate mai mica si nu dispare treptat, se va cere iarasi ajutorul medicului.
O alta metoda de abordare a simptomelor este aceea de a astepta cu atentie pentru a depista daca se mai intampla ceva. Deoarece sarcina ectopica poate ameninta viata gravidei, asteptarea urmarilor acasa nu este sigura, de aceea in cazul unor simptome de sarcina ectopica trebuie chemat medicul imediat.

Urmatoarele categorii de personal medical pot evalua gravida pentru o sarcina ectopica:
- moasa (asistenta medicala de obstetrica)
- obstetricianul/ginecologul
- medicul de familie
- asistenta medicala
- medicul de medicina de urgenta

O sarcina ectopica diagnosticata este tratata de un ginecolog.
Majoritatea sarcinilor ectopice pot fi detectate printr-o ecografie pelvina si teste de sange. Daca o femeie prezinta semne de sarcina ectopica, i se vor face urmatoarele analize:
- ecografie pelvina ce poate detecta: uterul sau trompa uterina in tensiune, uter de dimensiuni mai mici fata de cele care erau de asteptat in cazul unei sarcini sau existenta unei formatiuni in zona pelvina
- doua sau mai multe teste sanguine pentru detectarea gonadotropinei corionice umane (HCG) luate la distanta de 48 de ore (aceasta substanta este un hormon eliberat in circulatia materna de catre placenta). In primele saptamani de sarcina normala, nivelul HCG se dubleaza la fiecare 2 zile. Un nivel scazut sau un ritm de crestere mai mic al nivelului HCG, sugereaza precoce o sarcina anormala, cum ar fi o sarcina ectopica sau posibilitatea producerii unui avort spontan. Daca nivelul HCG este scazut, se vor face in continuare alte teste pentru a determina cauza.

Ecografia pelviana (abdominala sau transvaginala) foloseste ultrasunete, pentru a produce o imagine a organelor si structurilor din abdomenul inferior. O ecografie transvaginala arata localizarea sarcinii cu mai multa acuratete. O sarcina este vizibila in uter la 6 saptamani de la ultima menstruatie. Sarcina ectopica este sugerata de absenta imaginii unui embrion sau fetus la ecografie care se asociaza niveluri in crestere ale HCG. Uneori, poate fi nevoie de o interventie chirurgicala exploratorie - laparoscopie - pentru a vedea o sarcina ectopica. O sarcina ectopica peste 5 saptamani poate fi diagnosticata si tratata cu ajutorul laparoscopiei. Laparoscopia nu este folosita frecvent pentru a determina precoce o sarcina ectopica, deoarece ecografia si testele sanguine ofera destula acuratete.

Tratament
In majoritatea cazurilor, sarcina ectopica este tratata imediat ce este diagnosticata, pentru a evita ruptura organelor si hemoragia severa. Metoda de tratament este aleasa in functie de precocitatea diagnosticului si de starea generala a gravidei.
In alegerea metodei de tratament trebuie sa se ia in considerare faptul ca metoda chirurgicala aplicata la nivelul trompei uterine va determina cresterea riscului deja existent pentru o viitoare sarcina ectopica sau chiar infertilitate. Chirurgia este insa necesara, daca trompa uterina este deja afectata de sarcina ectopica ce se dezvolta.

Sarcinile ectopice pot fi rezistente la tratamentul medical, astfel incat, tratamentul medical poate fi urmat in unele cazuri de tratament chirurgical mai ales cand nivelul sanguin al hormonului de sarcina (HCG) nu scade sau cand hemoragia nu scade. La randul lui, tratamentul chirurgical poate fi urmat de tratament medicamentos, daca testele hormonale sugereaza ca nu a fost oprita cresterea celulara asociata cu sarcina.
In cazuri foarte rare, dintr-o sarcina ectopica abdominala nerecunoscuta la timp poate rezulta un copil sanatos.

Tratamentul chirurgical
Este cea mai rapida metoda de tratament in orice stadiu de dezvoltare al sarcinii ectopice. Aceasta metoda poate fi si singura disponibila in cazul pacientelor la care sarcina a depasit 6 saptamani sau in cazul celor care prezinta hemoragie interna. Interventia chirurgicala este facuta printr-o incizie mica folosindd metoda laparoscopica.

Metoda chirurgicala de abordare a sarcinii ectopice poate fi salpingostomie sau salpingectomie.
Salpingostomia - consta in indepartarea sarcinii ectopice printr-o mica incizie in lungimea trompei uterine (salpingostomie liniara); incizia poate fi lasata sa se inchida singura sau poate fi suturata. Aceasta metoda se poate face cand embrionul nu depaseste 3cm.
Salpingectomia - consta in indepartarea unui segment din trompa uterina; restul trompei uterine care este sanatoasa este suturata la loc. Salpingectomia este necesara atunci cand trompa uterina este tinuta in tensiune de catre sarcina si se poate rupe sau trompa uterina s-a rupt deja sau a fost grav avariata.
Ambele metode chirurgicale se pot face printr-o incizie mica folosind laparoscopia sau printr-o incizie abdominala larga folosind laparotomia. Chirurgia laparoscopica are putine riscuri, iar pacientul se vindeca mult mai repede decat dupa laparotomie. Oricum, laparotomia este folosita destul de des atunci cand este nevoie de o interventie chirurgicala de urgenta pentru o sarcina ectopica abdominala sau tubara.

Fertilitatea si riscul unei noi sarcini extrauterine depinde de combinatia individuala de factori de risc ai pacientei cum sunt: starea trompelor uterine dupa o sarcina ectopica sau dupa chirurgie, varsta si alti factori de risc.
Studiile care au comparat cele doua metode chirurgicale nu au avut rezultate clare. Unele studii nu au descoperit diferente semnificative intre acestea, iar altele au ajuns la concluzia ca femeile carora li s-a efectuat o salpingectomie au rate mai mici de aparitie atat a unei sarcini normale cat si a unei sarcini ectopice fata de femeile carora li s-a efecutat salpingostomie.
Avand in vedere ca sarcina ectopica netratata corespunzator de un specialist ameninta viata gravidei, nu sunt acceptate metode alternative de tratament.
NOUTATI

cantar masa corporala
Calculator Indice Masa Corporala

Dreptul de autor © Auto Accesorii Srl. Toate Drepturile Rezervate.

BLOG - Facut in casa

Viziteaza magazinul Atraktiv.ro pe ShopMania